De NIS2-richtlijn, het beleid van de Europese Unie op het gebied van netwerk- en informatiesystemen, benadrukt de noodzaak voor organisaties om hun beveiligingsmaatregelen te versterken. Hieronder staan verschillende organisatorische maatregelen die een bedrijf kan nemen om aan de NIS2-vereisten te voldoen.
Een van de hoekstenen van NIS2 wetgeving is risicomanagement. Organisaties moeten risico's systematisch identificeren, evalueren en prioriteren. Dit vereist een diepgaande analyse van alle bedrijfsmiddelen en -systemen om de kwetsbaarheden en dreigingen die de meeste impact kunnen hebben op de bedrijfsvoering, te identificeren. De uitkomst van deze beoordelingen moet resulteren in een risicobeheerplan met passende.
Incidentbeheer is belangrijk voor organisaties om effectief te reageren op beveiligingsincidenten Dit omvat het hebben van back-ups van kritieke gegevens, het behouden van redundante (dubbel uitgevoerde) systemen, en het hebben van een duidelijk communicatieplan voor stakeholders tijdens een incident. Dit plan moet regelmatig worden getest en bijgewerkt om te garanderen dat het bedrijf snel en effectief kan reageren op een incident.
Authenticatie is een fundamenteel onderdeel van organisatorische beveiliging. Strikte controle over wie toegang heeft tot welke informatie binnen een organisatie kan veel ongeautoriseerde en potentieel schadelijke acties voorkomen. Multi-factor authenticatie, sterk wachtwoordbeleid en regelmatige toegangsaudits zijn essentieel om te waarborgen dat alleen geautoriseerde personen toegang hebben tot gevoelige systemen en gegevens.
In de huidige verbonden wereld moeten bedrijven ook rekening houden met de beveiliging van hun supply chain en de risico's die derde partijen met zich mee kunnen brengen. Het beoordelen van de beveiligingsmaatregelen van leveranciers en het opstellen van contracten die sterke beveiligingsnormen vereisen, zijn belangrijke stappen.
Om de bedrijfscontinuïteit te waarborgen, moeten organisaties plannen ontwikkelen voor hoe ze zullen blijven functioneren tijdens en na een cyberaanval.
Het is essentieel dat bedrijven regelmatig hun naleving van NIS2-eisen beoordelen. Interne en externe audits kunnen helpen bij het identificeren van eventuele tekortkomingen in de cyberbeveiligingspraktijken en -processen. Compliance monitoring zorgt ervoor dat de organisatie voortdurend voldoet aan de regelgeving en kan bijdragen aan de voortdurende verbetering van de cyberbeveiligingsstrategie.
Door deze organisatorische maatregelen te implementeren, kunnen bedrijven niet alleen voldoen aan de NIS2-richtlijn, maar ook hun algemene cyberveiligheid versterken. Het is een investering die niet alleen nodig is voor compliance, maar ook voor de bescherming van het bedrijf tegen de steeds veranderende dreigingen van het digitale tijdperk.
Feron IT
Berghofstraat 13
6471EC Eygelshoven
Copyright © Feron IT